Kerstbomen zijn over de hele wereld populair

Het opzetten van de kerstboom gebeurt meestal op specifieke data. Volgens traditie hoort de kerstboom niet versierd te worden tot kerstavond (24 december). In sommige culturen, wordt kerstavond weliswaar niet gevierd. Hierdoor wordt de kerstboom ook wel eens opgezet op kerstochtend, namelijk 23 december.  Het verwijderen van de kerstboom, vaak gaat deze traditie ook gepaard met een kerstboomverbranding, gebeurt meestal na twaalf nachten (5 januari). Mocht je deze data niet volgen, werd dat vroeger beschouwd als het brengen van ongeluk over je familie.

Sommige families in de Verenigde Staten en Canada zetten hun kerstboom de dag na Thanksgiving (de vierde donderdag van november). Kerstversiering wordt vaak zelfs al verkocht de dag na Halloween. In Duitsland, wordt volgens traditie de kerstboom met piek gezet op 24 december en neergehaald op 7 januari. Hoewel in Rooms-Katholieke families de boom vaak nog een week langer laten staan.

In Italië en Argentinië, samen met vele landen in Latijns Amerika, wordt de kerstboom en de kerstboomdecoratie geplaatst op 8 december, de dag waarop Maria zwanger werd. De kerstboom wordt pas weggedaan op 6 januari.  In Australië, wordt de kerstboom opgezet op 1 december. Dit gebeurt een week voor de zomervakantie en is voor de kinderen een teken dat school bijna gedaan is.  Andere tradities suggereren dat de kerstboom tot 2 februari mag gehouden worden, de dag van de herrijzenis van Jezus. Dit is dan ook de laatste dag van de kerstperiode. Het wordt dan ook als een soort ongeluk beschouwd wanneer men tegen dan de kerstboom nog niet verwijderd heeft.

Het is duidelijk dat de moderne kerstboompiek afkomstig is van Duitsland tijdens de Renaissance. Maar er zijn vele speculaties over de werkelijke afkomst van de kerstboom. Sommigen beweren dat de moderne kerstboom al bestond in de 16de eeuw met de komst van Martin Luther.

De originele kerstboom kan worden teruggebracht op de eeuwenoude tradities in de tijden voor Christus. De Noren gebruikte de dennenboom als teken van het eeuwigdurende leven gedurende het winterseizoen. Dit kan men afleiden uit de vele verhalen uit hun mythologie.

Maar het belangrijkste om te onthouden met de komende feestdagen is: volg je eigen tradities met je familie rondom je en geniet er van.