Kerstboompieken en de kerstboom

Written by writer on . Posted in Kerstboompiek

Een groot deel van kerstmis gaat over het versieren van je kerstboom. Een deel van deze versiering is een traditie geworden in de maatschappij van vandaag. Maar enkele decoratiestukken zijn al langer gekend als anderen. Slingers en verschillende types van strikken zijn al voor de 19de eeuw gekend. In de latere 19de eeuw werden kerstballen populair. De kerstballen waren zeer delicate geblazen glazen bollen. Ze zijn oorspronkelijk gekend geraakt in Lauscha door de plaatselijke glasblazers. Naar het Bijbelse verhaal wordt ook meestal de kerstboom versierd met een piek. Dit versierstuk wordt in de top van de boom geplaatst en wordt gezien als een echt pronkstuk.

In deze tijd zijn kerstdecoraties een grote industrie geworden. In deze categorie zijn zelfs bekende designers aanwezig. Kerstballen worden tegenwoordig als gewone versiering beschouwd en worden gemaakt in een industrie. Ze bestaan uit een glazen bol omhuld in een metaal laagje. Dit laagje dient om eventuele details op aan te brengen en ze het licht te laten reflecteren. Het metalen laagje is wel gemaakt zodat het niet kan roesten. Dit zou immers verkleuringen geven wat niet als aangenaam wordt beschouwd.

Elektrische verlichting is natuurlijk pas veel later geïntroduceerd, elektriciteit was immers nog niet uitgevonden. Kerstlampen zijn nu zeer verspreid over de wereld en één van de meest gebruikte versiering tijdens de kerstperiode. Er bestaan zelfs wedstrijden om het meest indrukwekkend-verlichte huis te zijn.

Versiering is natuurlijk iets persoonlijk. Vaak zijn er stukken die volgens een persoonlijk traditie elk jaar verschijnen ondanks het feit dat ze misschien niet zo mooi zijn. Naast persoonlijke versiering, moeten ook winkels een kerstboom hebben. Deze winkels huren meestal een designer in die volgens een bepaald thema werkt. Dit leidt meestal tot een zeer indrukwekkend resultaat. Zo wordt er in New York elk jaar een gigantische kerstboom geplaatst met allemaal cadeaus onder voor de armere mensen van de stad. Op die manier kan iedereen toch nog wat van Kerst genieten zoals het hoort en natuurlijk met een mooie kerstboompiek.

Een kerstboom versieren is vaak een familiegebeuren waar naar wordt uitgekeken. Probeer je persoonlijke versieringen niet te vergeten, want de emotionele waarde van deze is vele belangrijker dan het uitzicht van de kerstboom.

Lees meer over kerstbomen over de wereld >>