Evolutie van de kerstboom versiering

Written by writer on . Posted in Kerstboompiek

Kerstbomen hebben altijd deel uitgemaakt van de viering van Kerst. Met deze oude traditie gaat ook veel verandering gepaard in de manier waarop de bomen versierd werden. Hiervoor zijn technologie en gebruiken van het tijdperk verantwoordelijk voor.

Een voorbeeld is de verlichting van de kerstboom. Een kerstboom werd meestal in de leefruimte gezet en niets was gezelliger dan wat sfeerverlichting. Voor de uitvinding van elektriciteit werden er kaarsen in de boom gezet. Om de boom te beschermen tegen het hete kaarsvet en de vlam zelf, werd het de grond bedekt met een hoes. Deze hoes diende ook om de vallende naalden op te vangen, ook al leidde dit toch nog regelmatig tot een gevaarlijke situatie. Zelfs kerstboompieken kunnen gevaarlijk zijn want ze zijn vaak gemaakt van dun glas of plastic.

Deze beschermende hoes is in de loop der jaren geëvolueerd tot een deel van de decoratie. Want zelfs na de uitvinding van elektrische lichtjes en kunstbomen, blijft het in vele huizen aanwezig. Op de mat zelf worden vaak treintjes gezet met een kerstmotief erop. Dit fleurt de hele boom op en zeker in aanwezigheid van vele pakjes. Sommige mensen bootsen zelfs een hele kerststal na op de mat onder de kerstboom. De piek is natuurlijk het pronkstuk van de boom. De kerstboompiek is er in wit, zilver, goud en zelfs met knipperlichtjes.

Om de kerstboom te kunnen plaatsten, moet het natuurlijk kunnen rechtstaan. Hier komen standen tevoorschijn die speciaal ontworpen zijn voor de kerstboom. De eerst stand is gevonden en het jaar van 1876! Met de jaren zijn de standen sterk veranderd in design en uiterlijk. Sommige standen hebben zelfs een ingebouwd waterreservoir voor de boom, zo blijft de boom langer zijn naalden bewaren.

In jaren ’40 en ’50 werd namaaksneeuw zeer populair. Er werden zelfs doe-het-zelver kits op de markt gebracht die je op de stofzuiger kon zetten. Op die manier kon je zelf de boom versieren met valse sneeuw. Deze traditie is vooral bekend in Amerika. Deze valse sneeuw wordt dus over de kerstboom gespoten en creëert zo het effect van een witte Kerst.

In het jaar 1800, een waarschijnlijk zelfs eerder, werden kerstbomen vaak zelf gemaakt. Een boom in de tuin werd gehuld in witte katoenen bollen die sneeuwvlokken voorstelde. Zo werd sneeuw nagebootst en hadden de mensen geen last van de naalden in huis.