De historie van kerstboompieken en enkele ideeën

Written by writer on . Posted in Kerstboompiek

Een kerstboompiek voor in de kerstboom is een deel van de decoratie. De kerstboompiek gaat helemaal in de top van de boom tijdens de kerstperiode. Traditioneel is het een engel of een ster, maar er is een zeer brede gamma van keuzes. Ze kunnen eenvoudig zelf gemaakt worden, in de winkel gekocht of gekregen als een familie-erfstuk.

De meeste traditionele kerstbomen zijn versierd met een ster of een engel als kerstboompiek, maar waarom? De engel representeert de bewaarengel Gabriel die de maagd Maria zwanger heeft gemaakt. De ster beeldt de ster van Bethlehem uit. Maar deze traditie is niet altijd gevolgd. De eerdere kerstbomen hadden meestal een brandende kaars als piek en daarvoor werden kerstbomen zelfs ondersteboven gehangen als symbool voor de Heilige Drievuldigheid. De traditie is vooral gebaseerd op de verschillende gebruiken van de heidense Noren die natuurgoden aanbeden. De Noren brachten dennenbomen in hun huis als een soort talisman tegen het kwaad. De moderne mensen die nog natuurgoden aanbidden vieren niet Kerstmis maar winterpunt, de kortste dag van het jaar. Hier zetten ze een zon op de top van de boom.

De historie van de kerstboom dateert als terug vanaf de zeventiende eeuw. In deze tijd beeldden monniken de Heilige Drievuldigheid uit als een dennenboom die ondersteboven hing. En vanaf het begin versierde de mensen hun kerstboom en hier was de kerstboompiek al meteen aanwezig. In het Victoriaanse tijdperk begonnen de edelen hun kerstboom te versieren met een engel in de top.

Hier zijn nog enkele ideeën voor originele kerstboompieks:

Maak het jezelf gemakkelijk maar wees wel eens zeer origineel. Gebruik een kerstmuts als kerstboompiek. Deze traditionele hoed met rood en witte kleuren zal mooi ogen in je boom. Zet hem in de boom en zorg dat hij naar gelang je smaak goed staat.

Mocht je in het bezit zijn van een mooie decoratie in de vorm van een vogel, kan deze ook worden bevestigd in de kerstboom. Dit geeft een zeer levendig gevoel aan je boom en is origineel. Zorg dat de vogel kleurrijk is en liefst redelijk groot. Op die manier valt die goed op en dient die als een volwaardige kerstboompiek.